lidt om mor og tøj-nostalgi

3822690

Nu hvor jeg har sådan en forkærlighed for second hand-tøj og de fine historier det kan fortælle, kombineret med det faktum at mors dag er i morgen, synes jeg, det er passende at smide et indlæg på banen omkring netop genbrug, minder og(for første gang i bloggens historie) min mor.. Sådan da.

I går aftes ringede jeg til min mor og fortalte hende om indlægget, jeg ville skrive her. Mit formål var at grave nogle vidunderlige historier frem omkring hvilke minder, hun har fra hendes ungdom, hvor hun var iført det tøj på gif’en herover, jeg har arvet fra hende(tak gud for at alle kvinder i min familie havde den samme kropsstørrelse i deres unge dage, og at alt hendes ungdomstøj sidder på mig, som var det syet på). “Jeg kyssede min første kæreste i den gule buksedragt.”, “Jeg rejste Europa rundt i de korte, ternede shorts.” eller “Jeg brugte læderskoletasken hver dag i gymnasiet.” var nogle af de historier jeg håbede på at ruske ud af hende.. Desvære gik det anderledes for sig og den kommentar jeg fik fra min mor omkring det tøj, jeg selv har prissat så højt og drømte om ville bringe en masse nostalgi frem var “Det kan jeg egentlig ikke huske.”. Men historier fik jeg alligevel – om noget andet tøj vel at mærke, men om noget tøj. Jeg fik historier om den grønne velour-anorak, hun havde på til sin blå mandag og om den gule frotté-morgenkåbe, hun vandt i en konkurrence og rendte rundt i på stranden, lykkelig over at være med på moden..

Min pointe med alt det her er egentlig bare, at det der med tøj og minder, det er der altså noget om! Selvom jeg ikke fik de historier om tøjet, jeg havde håbet på, bragte spørgsmålene om minder med tøj alligevel en nostalgisk følelse op i min mor og historierne omkring det tøj, hun husker allerbedst kom frem. Personligt har jeg selv en mission om at knytte minder til mit tøj – og især de stykker tøj, jeg ved jeg vil have længe og måske endda give videre til mine efterkommere engang. For ligesom et gammelt billede eller et nedarvet teaktræsbord kan bringe minder frem om oplevelser, man har haft, eller mennesker, man har kendt, kan tøj uden tvivl være en ligeså nostalgisk ting.

224055foto af Stockholm Streetstyle

Jeg husker tydeligt de mest mindeværdige dage, hvor jeg har haft min mors beklædningsarvestykker på. Som for eksempel min første dag til min føste modeuge i Paris, hvor jeg  var iført min mors gamle, gule buksedragt, en tynd læderjakke og et par snøresko fra H&M i 10 graders varme(eller kulde) og blev fotograferet af Stockholm Streetstyle som det allerførste, der skete for mig den dag. Eller min sidste undervisningsdag i gymnasiet, hvor jeg var trukket i mors gamle 50’er-agtige ternede shorts tilsat stort, bølget hår, en 80’er-t-shirt og strømper i højhælede sandaler. Dengang, før mor og jeg vaskede den orange striksweater, som mormor havde strikket, alt for lille, hvor jeg brugte sweateren som kjole med mit nyklippede asymetriske hår og en blå plasticdims på hovedet, en dag, hvor jeg skulle farve en venindes hår.

De fleste af de største oplevelser i mit liv husker jeg faktisk gennem det tøj, jeg havde på på den pågældende dag. Jeg husker lige så godt mit outfit til fysik-eksamen i 9. klasse, som jeg husker hvad jeg havde på, da jeg vandt modeblogprisen. Og jeg håber lige så meget at jeg, ligesom min min mor, engang kommer til at fortælle historier, der knytter sig til minderne om hvad jeg har haft på.

 

Hvilket stykke tøj har I de bedste minder med? Og hvad er jeres bedste beklædnings-arvestykke?

 

 

0

Kommentarer til lidt om mor og tøj-nostalgi

  1. Jeg har arvet en blå-og-hvid stribet kjole af min mormor, som jeg er så glad for. Den har brede stropper og går til under knæene og er ret lige op og ned. Jeg bruger den med et bælte i taljen, og især om sommeren uden jakke og strømpebukser. Jeg føler mig så fin, og jeg elsker at min mormor selv har syet den til sig selv, og at den sidder helt perfekt på mig.

  2. Hej Marie
    Din nye blog er bare blevet super flot, du gør et enormt godt arbejde og selvom vi ikke ligner hinanden stilmæssigt er du virkelig en af mine yndlingsbloggere!
    Jeg skriver til dig fordi jeg ikke ved om du er klar over at man ikke længere kan se dine billeder i dine indlæg på bloglovin iphone appen? (Har jeg ikke kunnet efter du er startet på den nye blog). Man er nød til at trykke ‘view original post’, hvor man kommer ind på hele indlægget og først der kan se dem – Det kan jeg også sagtens gøre, det tager bare ofte utroligt lang tid hvis internettet ikke lige er optimalt og jeg synes det er utrolig synd, dine billeder er så fine. Jeg ved ikke om det er noget der kan laves/ændres, det er bare et lille ønske her fra. God weekend 🙂
    Stine

  3. kvilitets blogging når det er bedst 🙂 jeg elsker dette indlæg! det er bare så velskrevet og en super god ide, samtidigt med det får en til at tænke lidt 🙂

Skriv en kommentar