Da jeg fortalte folk at jeg skulle på ferie i Transsylvanien fik jeg en del forvirrede blikke og “Nå, det ville jeg aldrig have fundet på!” – og meget forståeligt, det er utroligt sjældent, man hører om folk, der tager på sommerferie i Rumænien. Så for at give en lille fornemmelse af hvad Rumænien – og især Cluj – er for et sted at rejse til har jeg lavet denne lille liste over ting, jeg har lært ved at være i Rumænien.
- At være på ferie i Rumænien føles ligesom at være på ferie i hvilket som helst andet sydligt europæisk land.
- Limonade er nærmest en nationaldrik i Cluj og jeg har lært en skøn opskrift på lækker limonade, som jeg snart deler på bloggen.
- Arkitekturen i Cluj er helt formidabel, eftersom Transsylvanien har været en del af både det Østrig-Ungarnske rige og det Romerske rige, og har derfor fået indflydelse fra alle mulige retninger.
- Rumænien modtager en hel masse rest-tøj og genbrugstøj fra norden, hvorfor der er fuld med lækkert kvalitets-genbrugstøj og man kan også tit finde en masse Bestseller- og Zara-tøj til ingen penge.
- Rumænere er det sødeste folk! Måske har de et dårligt ry i resten af verden, men de lokale i Rumænien er alt andet end tyvagtige, ærgerlige typer. De tilbyder hjælp uafbrudt og jeg fik ikke lov til at bære min egen kuffert en eneste gang.
- Rumænerne er meget prægede af religiøse værdier, hvorfor accepten af eksempelvis homoseksualitet halter gevaldigt i forhold til i Danmark.
- Genbrugsshopping(og al anden shopping) i Rumænien er billigere end jeg nogensinde har oplevet det. Mit dyreste køb var et gult skotskternet jakke-kjolesæt til 40 lei, som er cirka 60kr. Derudover løb det dyreste restaurantbesøg for 3 personer med et par cocktails op i 300kr i alt – ikke dårligt!
- Det føles rigtig trygt at rejse rundt i Rumænien som kvinde. På grund af de religiøse værdier er opfattelsen af kønsrollerne i landet lidt gammeldags, hvorfor kvinder passes på, hele tiden tilbydes hjælp, ikke skal bære deres ting selv og skal kysses på kinderne når man hilser.
- Cluj er en studieby i rivende udvikling, hvorfor der er propfyldt med kulturelle begivenheder, unge mennesker, musikfestivaller og nye, spændende tiltag.
- Rumænien er ret kendt for sine sigøjnere, men faktum er at sigøjnerne er et andet folk end resten af rumænerne, hvis man kan sige det sådan. De tager del i samfundet, men har deres egne traditioner, skikke, sprog, småsamfund, konger og dronninger og har flotte sigøjnerpaladser ude i de små landsbyer.
Der kommer snart en lille fotodagbog fra min rejse plus en city-guide til Cluj!
Photo by me & Mihail Onaca / Edit by me