Jeg, mig og min garderobe: genbrugsudgaven med Kathrine

kathrine DANSK TITEL

Jeg har, i anledning af bæredygtighedsfestivallen her på bloggen lavet endnu et indlæg i “Jeg, mig og min garderobe”-serien. Denne gang har jeg taget fat i min veninde Kathrine, hvis garderobe næsten udelukkende består af genbrugstøj og derfor har hun et minimalt forbrug af nyproduceret tøj. 

Så lad os tage et kig på hendes oplevelser med tøj, på hvordan hun begyndte at nedsætte sit tøjforbrug og hvordan hun finder de fede ting nede i genbrugsbutikken.

 

NEMESIS BABE sustainability festival marie my-13Den her bluse er faktisk en jeg har fået fra min stedsøster, der har købt den i genbrug, så den er genbrugsgenbrug. 

Fortæl lidt om dig selv, Kathrine: 
Mit navn er Kathrine, jeg er 23 år gammel, jeg bor i Aarhus, hvor jeg studerer Æstetik og Kultur, spiller teater, synger i kor og spiller klarinet.

 

Hvilken betydning har tøj haft i dit liv?
Det har absolut haft noget at sige. Altså, det med at bilde folk ind at man ikke tænker over hvad man tager på er noget fis, for det er der jo ikke nogen, der gør. I de sidste år før efterskolen levede en veninde og jeg nærmest i en lille tryghedsbobbel, så vi havde brug for at der skulle ske et eller andet, og derfor så vi helt vildt tossede ud og klædte os sjovt ud hver dag.
Da jeg så kom på efterskole blev det komplet omvendt, da folk synes det var super sejt at at se hippieagtige ud, og det var jeg lige blevet færdig med. Jeg synes de var nogle “posere”, hele banden, men faktum var jo at jeg selv lige havde lavet det samme, bare uden at italesætte det.
Så selvfølgelig har tøj betydet helt vildt meget, men det har også betydet meget at lade som om det ikke betød noget, for eksempel som på efterskolen.
 

Hvad betyder tøj så for dig nu? 
Jeg synes det er vildt spændende at finde tøj og så kan jeg stadig godt lide at klæde mig lidt ud.

 

NEMESIS BABE sustainability festival marie my-9

Men du klæder dig ikke lige så meget ud som du har gjort? Eller gør du det på en anden måde?
Jeg tror ikke man kan sige at man ikke klæder sig ud. Nu gør jeg det bare på en anden måde. OG jo ældre jeg bliver, jo vigtigere bliver komfort. Men jeg kan stadig godt lide at have ting, hvor folk tænker “hov, hvad var det?”. Jeg kan virkelig godt lide at have pæne ting, så at have fedt tøj er lidt lige som at have et stort, flot maleri på væggen, så folk tænker “hovsa”, når de ser det. Så det er en blanding af sjovt og komfortabelt.
 

Har der været et stykke tøj, der har betydet meget for dig eller som du specielt husker? 
Det skøreste stykke tøj, var da jeg havde en periode med tylskørter, da jeg var 12-13 år. Nogle veninder og jeg skejede ret meget ud. Det betød noget for relationen med andre mennesker, fordi folk nok synes vi så ret tossede ud, men det var aldrig noget, der blev snakket om. Det skete bare lige pludselig, og så havde vi tylskørter på. Men jeg har også noget, der har fulgt mig meget længe, for eksempel en stor brun sweater, jeg har arvet fra min mor. Den er jeg helt vild med. Det er nok mest det med historierne i tøjet, ligesom der også er i genbrugstøj.

 

 

NEMESIS BABE sustainability festival marie my-8

Når så køber tøj, hvor finder du det så? 
Jeg finder det i genbrugsforretninger, hvor jeg bruger rigtig meget tid. Så hvergang jeg går forbi genbrugsforretninger, går jeg lige ind og kigger hvad de har. Jeg bruger rigtig meget af min tid der, men ikke særlig mange af mine penge, for det er mere et spørgsmål om tid, når det kommer til genbrugsshopping.
 

Hvordan finder du de fede ting? For jeg, som også selv shopper genbrug, bliver tit jaloux på nogle af de ting du har fundet i genbrug og jeg fatter bare ikke hvordan du kan finde dem, når jeg ikke kan.
Lynhurtigt kan jeg se om der er noget, jeg kan lide. Først sorterer jeg bare de farver fra, jeg ikke bryder mig om. Og så prøver jeg altid de ting på, jeg overvejer, der er tossede eller hvor der er en lille detalje jeg godt kan lide, og så kan man se om man har lyst til at købe det når man har prøvet det på – det er en smart taktik.
Men det er lidt svært at gå i genbrugsforretninger i Aarhus, for der er der også mange, der gør det, så der er der mange, der finder de flotte ting før mig. Men for eksempel at shoppe genbrug i.. Sæby, det er bare super! Der synes folk ikke det er lige så smart, så der er der flere af de gode ting tilbage, nu når ingen har været der i forvejen og købt dem.

 

NEMESIS BABE sustainability festival marie my-7

Betyder det noget for dig at shoppe i genbrugsbutikker? 
Meget. Det handler både om ikke-forbrug og så handler det også om penge. Der er dog også mange af de genbrugsting, jeg har, der koster mere, end hvis jeg havde købt en jakke i en almindelig butik. Men så er der bare en historie, der knytter sig til genbrugstøjet, som jeg enormt godt kan lide.
Det er absolut et aktivt valg at shoppe genbrug. Det er ikke noget, jeg bliver presset udi, fordi jeg er studerende. Det er noget, jeg har bestemt mig for.

 

Hvor længe har du shoppet i genbrugsbutikker?
Altid, tror jeg. Jeg tror mine forældre altid har gjort det en lille smule, men dengang vi begyndte at skeje ud og være lidt spraglede, synes vi også det var sjovt at kunne købe alle de underlige ting, man kunne finde i genbrugsbutikkerne, så der startede vi med at gøre det rigtig meget.
Her på det seneste er jeg begyndt at gøre det mere – ide seneste to år har jeg ikke købt noget, der ikke var genbrug, andet end undertøj og et eller to par sko.

 

NEMESIS BABE sustainability festival marie my-5 Tit er der piger, der løber efter mig for at spørge hvor jeg har købt min denimfrakke og hver gang bliver de skuffede, når jeg fortæller at den er genbrug.

Hvor meget af din garderobe består så af genbrug? 
Jeg har svært ved at smide tøj ud, så jeg har stadig meget af det tøj, jeg havde købt førhen, men alt i alt er omkring 90-100% af min garderobe genbrug.
 

Hvor meget betyder bæredygtighed for dig, hvad angår forbrug? 
 Rigtig meget. Jeg synes især sådan noget som bæredygtighed, hvad angår de ting man gør hver dag, er vigtige at lægge fokus på. For eksempel har man jo tøj på hver dag og spiser mad hver dag. De ting, kan man for eksempel tage i en bæredygtig retning for at gøre lidt hver dag, end at gøre noget en gang i mellem. Hvid man hele tiden holder fokus på det, tror jeg på at man hele tiden kan gøre det bedre.

 

NEMESIS BABE sustainability festival marie my-3

 

Hvad synes I om Kathrines stil og hendes tilgang til genbrugsshopping?