søndags-fotoskole: street style

WANT TO READ THE POST IN ENGLISH? CLICK HERE!

Streetstyle er blevet ret stort inde for de sidste par år og flere og flere kaster sig ud i at prøve sig af med det. Personligt har jeg taget det til et plan, hvor jeg, som én af de få danske fotografer der gør det, rejser rundt til de europæiske modeuger for at fotografere modekendisser og cool kids, da der ved de større modeuger ofte er spækket med dem i større grad end her i DK. Jeg har bestemt mig for at lave en guide til hvordan du kan blive bedre til at streetstyle med nogle tips, jeg tror, vil kunne være brugbare hvorend du er i verden. De fleste tips vil dog være mest brugbare til modeuger, hvor der er flere fotografer end normalt og folk ikke bliver sure hvis du snupper et billede uden af spørge. Tjek desuden mine egne streetstylebilleder ud på NEMESIS, BABE STREETSTYLE!

PUNKT 1: Før du tager hjemmefra

Vær sikker på at ALT er i orden med dit kamera: batteriet er fuldstændig opladet, memorycard’et er tømt og klar til brug og at du eventuelt har en ekstra af begge med i lommen, hvis uheldet skulle være ude.

Bestem dig for hvor du vil fotografere: lav en plan over der, hvor du tror, du vil kunne finde smarte folk. Hvis der er modeuge kan du tjekke modeugens plan over hvor de forskellige shows vil være og hænge ud foran de forskellige venues før og efter shows – se her for skemaerne for København, London, Milano og Paris.

Forbered dig på at du skal til at snakke med folk du ikke kender. For nogen kan det være grænseoverskridende at hive fat i fremmede og bede dem om at stille op til et billede – men husk: de fleste vil blive smigret over at du spørger dem. Forbered dig også på at folk kan sige nej og tag det ikke personligt; de har bare ikke lyst til at blive fotograferet den dag.

PUNKT 2: Hold øjnene åbne

”Se, vi matcher!” – to venner med fed stil, der matcher og fremhæver hinanden, kan altid give lidt mere til et billede end én person. Hold udkig efter to eller flere personer der vil gøre det godt sammen på et billede.

Se det ske, før det sker. Tit bliver gode billeder til, når fotografen har opdaget et godt øjeblik, før det skete. Hvis du har opdaget én, der skal til at praje en taxi, én der løbet over vejen eller to, der skal til at hilse på hinanden, så vær hurtig og få de billeder i kassen, som de andre fotografer ikke så komme.

Vær vedholdende. Selvom du måske har fået ti ens billeder af den samme person, så bliv lige et ekstra stykke tid – hvis du er heldig, kommer der en spontan bevægelse eller ansigtsudtryk som kan ændre hele billedet.

Kig efter små detaljer, som kan give et fedt billede. Det er ikke altid du kan lide alt, hvad en person har på, men hvis de har nogle fine sokker i skoene, en ananasformet taske eller et slips, der matcher cigaretten i hånden eller tøj, der matcher baggrunden, så gå efter detaljebilledet i stedet.

PUNKT 3: Når fisken er på krogen

Når du(og måske flere andre fotografer) har fået en smart person til at stille op, så overvej fra hvilke vinkler billedet vil blive bedst – bevæg dig og få en hel masse billeder du kan sidde og vælge imellem når du kommer hjem.

”Can you jump for me?” – “Can you look that way?” – vær ikke bange for at instruere din ”model”. Hvis de han/hun er vant til at blive fotograferet, kan han/hun måske synes det virker lidt underligt, men det kan gøre dine billeder lige en snas mere interessante. Husk at tænke på de mulige billeder du kan bruge din models outfit til på samme måde som du ville overveje dine egne outfit-billeder.  

Sæt dig ned. Bogstavelig talt. Det kan gøre dine billeder meget bedre, hvis du sætter dig ned på jorden og bytter folk i baggrunden ud med en mindre travl baggrund, som himlen eller en bygning.

PUNKT 4: HUSK HUSK HUSK!

Tjek med ualmindelig jævne mellemrum at dit kamera er indstillet præcis som du vil have det og kig dine billeder igennem for at sikre dig, at de er som du vil have dem. Jeg har selv nogle gange gået og holdt mit kamera i hænderne og, uden at opdage det, ændret indstillingerne – f.eks. plejer jeg at have min blænde på omkring 1,8, og på billedet herunder, havde min fumlen medkameraet ændret den til 12, hvilket gjorde at baggrunden stod lige så skarpt som forgrunden – øv!  Så hold øje og tjek dine indstillinger hver gang du gør dig klar til at fotografere.

 

Vi ses igen næste søndag, hvor jeg guider jer gennem hvordan I nemt kan få jeres billeder til at se lækre ud, uden at overredigere dem i det gratis redigerings-program, GiMP.