CREATIVE MINDS #1: Helga Askehave

Det er sommer og nye tider og der er tid til kreativitet og fordybelse og at lære sjove nye ting – og i den her nye serie på NEMESIS, BABE skal vi bruge sommeren på at lære dygtige kunstnere og kreative hoveder at kende. Mestendels typer, som jeg har fundet på instagram og som dagligt fylder mit feed med spændende projekter, smukke tegninger og inspirerende idéer. Både etablerede kunstnere(hvis de altså vil svare mine mails, hint hint) og en masse spirende kreative som uden tvivl skal blive til et eller andet super sejt! I skal endelig være velkomne til at tipse, hvis I kender nogen dygtige kreative, som I gerne vil lære bedre at kende eller som I synes skal have noget mere opmærksomhed!

Den første i serien er en pige, som jeg synes er super cool. Jeg fandt hende fordi hun følger bloggen på insta(sådan finder jeg mange seje mennesker) og blev helt blæst væk. Vi skal sige hej og hvad så til seje Helga Askehave som arbejder en en hulens masse spændende materialer, drømmer om at komme ind i den kreative branche på en eller anden måde og ikke er bange for at prøve nye ting hele tiden. Og så er hendes venner lidt starstruck over at hun skal til at figurere her på bloggen – shout out til dem også!

Lad os hilse og finde ud af hvem Helga Askehave er og hvad hun kan…

Hej Helga, hvem er du?

Jeg er en lille typisk krea-noob med store drømme fra Nordjylland. Min navn er Helga Askehave, jeg er 22 år gammel og jeg elsker alt der involverer kreativitet. I de sidste 2 år har jeg boet i en kuffert rundt omkring i landet. Jeg har arbejdet, rejst, været på højskoler og senest har jeg brugt alt min tid på at søge optagelse til forskellige designskoler i København. Derudover instagrammer jeg… meget! Find min Instagram i bunden af indlægget her!

Alt fra collager, til fotografier, karikaturtegninger, broderier, oliemalerier og alt hvad der nu falder mig ind af kreative projekter.

Hvordan begyndte du med at arbejde kreativt?

Helt generelt har jeg altid elsket at arbejde kreativt, men det er først i mine sene teenageår, at jeg for alvor gjorde noget ud af min interesse for kunst og kreativitet. Jeg husker tydeligt første gang jeg postede en tegning på de sociale medier. Det var et selvportræt tegnet med farveblyanter.

Jeg var så pisse bange for at dele den med folk, at efter delingen måtte jeg slukke min telefon, lukke computeren ned og gå mig en meget lang tur.

Tegningen blev heldigvis godt modtaget, og det gav mig et selvtillidsboost, som motiverede mig til at arbejde videre med mine kreative projekter.
Senere fik jeg instagram, og lærte at appen kan så meget mere, end at give dig dårlig selvtillid over, at du ikke selv spiser skyr med blåbær af Royal Copenhagen-stel til morgenmad. Instagram er jo et fantastisk medie til at opsøge andre med samme interesse som dig selv, dele dine kreationer og modtage ris og ros.

Og hvorfor begyndte du?

Jeg kunne simpelthen ikke lade være. Det er fedt at kunne sidde og nørde i sin egen lille zen-bobbel. Så mens nogle går til yoga for at finde ro, får jeg tankerne ud gennem mine små projekter. Da folk så oven i købet begyndte at interessere sig for det jeg lavede, var det jo kun med til at motivere mig yderligere.

 

Hvilket medie arbejder du mest i?

Jeg arbejder med alt hvad der lige falder mig ind. blyanter, farver, tuscher, oliemaling, akvarel, blæk, broderi, stof, vævning, papirsklip, collage, fotografi, blomsterpres mm….
Materialerne må man ikke lade sig begrænse af!

 

Hvad er det særlige ved at kunne arbejde i så mange materialer?

Når man har lært hvad forskellige medier og materialer kan, ved man også hvor fedt det er at kombinere dem!
Jeg broderede engang på et oliemaleri jeg lavede på min højskole, hvilket gav en fed tredimensionel effekt til det ellers flade maleri.
Jeg synes kombinationerne er med til at give værkerne et ekstra lag, og en overraksende effekt, da man jo fjerner et materiale fra sine normale omgivelser, og sætter det ind i en helt ny kontekst. F.eks. mener jeg at kombinere analogt arbejde med det digitale, giver en større effekt, på arbejdet, end hvis man blot havde lavet det digitalt.

 

Hvad inspirerer dig, når du laver kunst og kreative projekter?

Mest de ting jeg går og bøvler med i mit hoved til hverdag. Men ellers finder jeg også stor inspiration i naturen, grafisk design, farver, “det uperfekte”, mennesker, musik og hvad der nu ellers lige befinder sig foran mig.

 

Hvordan er din kreative proces – hvordan går du fra idé til færdigt produkt?

Som oftest opstår idéerne ret spontant. Har jeg tiden, går jeg direkte igang med projektet. Ellers skriver jeg det ned i min notesbog, og går straks igang når tiden er der.
Jeg har aldrig været fan af at lave “tests” eller “prøver” inden jeg går igang med et projekt. Dette kan til tider give problemer, men jeg synes nu der er noget fint over, at det på en måde bare er det “rå materiale” med de fejl der nu må være. Fejlene er efter min mening oftest med til at give værkerne personlighed og karakter.

 

Hvad drømmer du om at kunne komme til at lave med din kunst?

Som ung studiesøgende er drømmen lige nu sådan set bare, at komme “officielt” ind i det kreative miljø. Om jeg ender som grafisk designer, kunstner, selvstændig eller noget i reklamebranchen, aner jeg ikke.

Men jeg ved, at det ville være fantastisk, at kunne arbejde med det, jeg ikke kan lade være med at lave alligevel.

Et skridt ad gangen – Nu skal jeg jo først klare mig igennem nåleøjet, for at få lov til at studere noget kreativt, og chancerne for at komme ind på skolerne er virkelig små. Men så må man bare søge igen til næste år.
Heldigvis skal man ikke have nogen uddannelse for at kaste sig ud i kreative projekter. Så hvis ikke studierne falder på plads, tror jeg på at der findes andre veje til den kreative branche.

(Helga er lige kommet ind på Kreativ Kommunikation på DMJX! Tillykke! /red.)

 

Hvad har været dit sjoveste kreative projekt?

Mine sjoveste projekter har altid været dem, hvor jeg har prøvet et nyt materiale af for første gang.

 Helgas første vævning

 Helgas første emballage

Helgas første papirkunst

Helgas første oliemaleri

Helgas første broderi

 

Hvad har været dit mest krævende kreative projekt?

Jeg har startet en lille business af at sælge karikaturtegninger til folk.
Det har klart været mit mest krævende projekt. Det bliver hurtigt mere omfattende end bare at tegne en tegning, når man har en anden til at styre de overordnede rammer omkring projektet. Derudover bliver jeg altid en smule nervøs for, om folk bliver fornærmede, fordi jeg fremhæver deres store næser eller flyveører en lille smule, haha. Jeg sørger altid for grundigt at forklare, at jeg altså ikke laver fotorealistiske portrætter.
Det er virkelig sjovt at få lov til at lave nogle værker, som jeg ellers ikke ville have stødt ind i, og jeg elsker at se hvor glade folk bliver over et anderledes og sjovere portræt.

Hvad har været dit mest underlige kreative projekt?

Det må være mit projekt “kødbillede”. Jeg er vegetar, men tog alligevel i Netto for at købe en ordentlig luns kød. Jeg skulle bruge det til et realistisk oliemaleri, der forstiller råt kød på en musselmalettallerken. Drømmen er at hænge det op i mit køkken, når jeg engang får mig sådan et haha.

 

Hvilke andre kunstnere synes du er mest spændende lige nu?

Fideli Sundqvist er en vildt dygtig papirskunstner fra sverige.
Frances Cannon er en australsk kunstner og illustrator, der virkelig er til stor inspiration. Hun er sej!

 

Er der noget mere du gerne vil fortælle? Så er det nu!

Husk nu at alle er kreative. Kreativitet er en spøjs størrelse, men jeg tror på den er at findes i alle! Tænk over hvor kreativ man hurtigt kan blive, når man pludselig er løbet tør for toiletpapir?

 

Kan man købe din kunst?

Ja! Bare send mig en email på helgaaskehave@gmail.com

 

Besøg Helga Askehave på Instagram her!

Hvad synes I om indlægget? Og hvilke af Helgas sager synes I er sejest?