second hand falsk pels, second hand sko
Alle tager stilling til pels – men er det det eneste materiale, vi bør være kritiske overfor?
Pels-industrien har i mange år været omdiskuteret og udskældt, pelsklædte folk har fået kastet rød maling på minken og er blevet beskyldt af miljøaktivister for at være mordere.
Jeg kan godt følge med i ideen om det faktum at pels er lig med død for et eller flere levende væsener; pelsen er så tydeligt et tegn på menneskets forbrug af naturens ressoucer til egen forbrug, men om det at gå med andres huder er forkasteligt eller ej, vil jeg lade være op til den enkelte..
Der er nemlig noget andet, der er begyndt at optage mig mere. For alle tager stilling til dig, din moral og din påklædning, hvis du går i pels, men noget vi har glemt at overveje er at der findes andre materialer, der også er ødelæggende for miljøet, og som vi er fløjtende ligeglade med.
second hand denimjakke, second hand kjole
Et materiale, der er lige så trendy som pels, og også enormt ødelæggende for naturen er en af modens grundpiller: denim. Der er begyndt at komme mere fokus på at genbruge og rense vandet brugt i denimproduktionen over de seneste år, men noget, der ikke kan overses er det faktum at farvningen af denim også slår ihjel.
Selvom krav for at rense det vand, der bruges i denimproduktionen strammes, udledes der stadig vand fra farve-møllerne fyldt med kemikalier, der dræber livet i floderne og gør vandet ubrugeligt for de mennesker, der bor i området. Nu ved jeg ikke enormt meget omkring kemien i denimproduktionen(er du interesseret i at læse om forurening i forbindelse med denimproduktion, så læs artiklen HER og HER), men der hvor jeg gerne vil hen er: hvorfor kaster miljøaktivisterne ikke rød maling på dem, der går i denim?
Er den kritiske sans for hvad vi ifører os stoppet med pels? Og er vi egentlig også ukritiske overfor hvordan vores lædersko, læderjakker og den der nye smarte ruskindsnederdel bliver produceret? Hvorfor er det ikke lige så vigtigt at tage stilling til hvor alle de andre materialer kommer fra? Denim er absolut ikke det eneste materiale, udover dyreprodukter, der kunne produceres på mere miljøvenlige og ikke desto mindre etiske måder, men det er absolut et eksempel på et materiale på lige fod med pels, hvad angår den kritiske sans, vi bør have i forhold til hvad vi ifører os.
fjerjakke af fjer, der er biprodukt af kalkunkødproduktion, second hand skørt
Det er gået op for mig, at jeg altid spørger, hvilken type skind, fjer og pels de bruger, hvis de har det i kollektionen, hvor de får det fra og hvad deres politik omkring skind og pels er, når jeg har diskuteret med forskellige brands omkring samarbejder. Og som regel er brugen af skind noget, de har taget stilling til og vælger kun at bruge skind og fjer, der er et bi produkt af kødproduktion… Men jeg har sjældent spurgt hvordan de producerer deres andre materialer eller indfarver deres denim, og når jeg endelig gør det, er responsen sjældent særligt givende.
Har vi simpelthen valgt at lukke øjnene for spørgsmålet omkring hvor vores tøj og sko kommer fra med mindre vi snakker om pels?
Efter at have overvejet den dobbeltmoral der hersker i forhold til vores holdning til de materialer, vores tøj er lavet af, kan jeg mærke at jeg selv har behov for at spørge hvor mit tøj kommer fra, hvis ikke det er genbrug, hvem der laver det og hvilke effekter de har på miljøet.
(photo by Andreea Bogdan for Grazia.it) second hand ruskindsjakke, second hand lædertake, Weekday jeans, Zara læderstøvler
Jeg har netop sendt en mail til min pr-kontakt fra Weekday omkring hvordan de farver deres denim og hvordan deres bomuld produceres. Så kan jeg med lidt mere fornemmelse for hvad, jeg egentlig køber, anskaffe mig de helt formidable kassebukser på billedet herover, der kommer i butikkerne til sommer.
Jeg har ikke til formål at være bebrejdende eller hellig med mit indlæg, men jeg vil gerne stille spørgsmål ved det tøj vi går i og hvilke overvejelser vi gør os – hvis vi gør nogle – når vi køber det. Og sidst men ikke mindst vil jeg gerne vende det med jer – hvad synes I?