Min kvote 2-ansøgning og optagelsesprøve til Visuel Kommunikation

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marie Myrhoj Jensen arbetsprov visuell kommunikation kvote 2 optagelsesprøve

Der er mange, der har spurgt ind til ansøgnings-processen på min uddannelse i Malmö, nemlig Visuel Kommunikation, da I har fået lidt blod på tanden, når jeg har fortalt om den. At søge ind på en uddannelse i Sverige foregår naturligvis på en anden måde end i Danmark og i det her indlæg får I en lidt overfladisk indføring i hvordan jeg gjorde, og hvordan jeg lavede min optagelsesprøve. Der er jo frist for kvote 2-ansøgninger i Danmark her d. 15. marts mens den uddannelse jeg går på i Malmö åbner for tilmelding samme dag. Og derefter kommer der forprøver eller optagelsesprøver på forskellige skoler, så det er jo tid for alle jer, der vil søge kvote 2 at begynde at tænke kreativt!

 


At søge ind

For det første søger man ind på en uddannelse i Sverige på antagning.se, der er ligesom optagelse.dk. Her laver man en bruger og derefter finder man den uddannelse, man vil søge ind på under fanen “Utbildninger”. Herefter er der forskellige ting, man skal uploade når man søger ind, som f.eks. eksamensbevis fra gymnasiet. Man kan som regel se hvilke ting, der skal uploades på uddannelsens hjemmeside på antagning.se eller på universitetets hjemmeside. Er man fra et nordisk land eller EU-land, behøver man ikke betale ansøgnings-udgift – man skal bare uploade en attesteret kopi af sit pas.

Grunden til at man skal uploade eksamensbevis fra gymnasiet – eller i hvert fald grunden til at jeg gjorde det – er, at optagelsen på Visuel Kommunikation er tre-delt. Altså kommer en tredjedel ind med deres gymnasie-karakterer, en tredjedel kommer ind med optagelsesprøve og den sidste tredjedel kommer ind med högskolaprøve, som er en prøve man kan tage i Sverige, når man søger en på en högskola(som er et universitet). Jeg kender ikke de præcise gennemsnit for min uddannelse på min årgang, men man kan søge på karakter-gennemsnit på svenske uddannelser HER og du kan omregne dit gennemsnit fra dansk til svensk HER.
Jeg laver en lille parlør sidst i indlægget med gode ord at kunne i ansøgningsprocessen!


Optagelsesprøven

Jeg søgte både ind med gymnasiekarakterer og optagelsesprøve for at oppe mine chancer for at komme ind, hvilket var meget heldigt, eftersom jeg har fået at vide at min optagelsesprøve var blandt de 10 bedste og derfor højst sandsynligt grunden til jeg kom ind på min uddannelse.

På mit år var optagelsesprøven ret enkel, men svær, synes jeg. Prøven var med 8-10 fotografier, tegninger eller en video at fortælle en historie om sig selv – og hvordan gør man lige det på en fed måde, der ikke bliver kliché? Min første idé var en collage, eftersom det er hvad jeg ser som en af mine spidskompetencer og det jeg selv synes er sjovest at lave.. Men man måtte jo kun sende fotografier, tegning eller video ind, så jeg måtte finde en måde at kunne få lov at lave collage i foto. Min første idé var at lave collager både i papir, men også med ting og sager på mit skrivebord og fotografere dem oppefra – det ville dog blive en smule omstændigt at udføre. Jeg fandt først ud af at jeg ville sende optagelsesprøve ind 5 dage før deadline, så det skulle være noget, der kunne eksekveres hurtigt.
Efter nogle timer på pinterest faldt jeg over en hel masse billeder af denimjakker med broderier, patches og rygmærker og endelig kom idéen: for at inkludere min kærlighed for tøj, skulle mine collager naturligvis være som “patches” på en jakke. Collagerne tog en del tid at lave og de blev sat fast på jakken med tape og sikkerhedsnåle. Billederne tog jeg med selvudløser på mit Olympus-kamera. 

Da jeg søgte ind, skulle man forresten aflevere sin optagelsesprøve i fysisk form enten på skolen eller med post. Jeg printede mine billeder ud på fotopapir og tog til Malmö for at aflevere prøven sammen med min tilmeldingsblanket, da jeg ikke havde til tid at poste den.

 

Det første billede fra min prøve er øverst i indlægget og resten kommer her – hvad synes I om dem?

Marie Myrhoj Jensen arbetsprov visuell kommunikationMarie Myrhoj Jensen arbetsprov visuell kommunikationMarie Myrhoj Jensen arbetsprov visuell kommunikation

Marie Myrhoj Jensen arbetsprov visuell kommunikation

Marie Myrhoj Jensen arbetsprov visuell kommunikation

Marie Myrhoj Jensen arbetsprov visuell kommunikation

Svensk uddannelses-parlør: 

Anmälan = tilmeldning
Antagning = optagelse
Arbetsprov = optagelsesprøve
Betyg = karakter
Behörighet =  adgangskrav
Exjobb = afhandling
Högskola = universitet
Högskolapoäng/hp = ECTS piont
Höst = efterår
Inlämning = aflevering
Kompletterande dokument = dokumenter, som udover eksamensbeviset og beviset på at du er borger i et nordisk eller EU-land, er med til at give dig adgang til uddannelsen – som hvis du f.eks. har taget et fag op på VUC for at kunne komme ind. 
Kandidat = Bachelor
Master = Kandidat
Semester = ferie
Termin = semester
Tenta/tentamen = eksamen som ikke er bachelor- eller kandidat-projekt
Urval = udvalg/udvælgelse
Utbildning = uddannelse