søndags-fotoskole: outfit

For længe siden lavede jeg en fotoskole som en del af “Søndagsskolen” hos bloggerinden Katharina Kjeldgaard. Siden har Katharina desværre stoppet med at blogge og slettet bloggen, så fotoskolen ingen steder er at finde mere, hvilket jeg synes er ret synd – især fordi en del af jer har spurgt efter fototips og links til foto-skolen.. Så i dag og de næste par søndage genudgiver jeg fotoskolen her og tilføjer et ekstra kapitel med et par tips til Lightroom, som jeg er begyndt at redigere i siden da. Vi begynder med en omgang outfit-fotoskole, værsartig!

 

PUNKT 1: FØR SHOOTETSe billederne før du tager dem. Overvej hele dit outfit og tænk over hvilke billeder, der vil være gode at have med i dit outfitindlæg for at vise dit outfit frem mest optimalt – så ved du hvad der skal gøres, når du kommer i gang!

Find en ven, mor, far, søster, kæreste eller bloggerkollega, der vil hjælpe dig med at tage dine billeder. Jo sjovere din fotograf synes det er, jo mere får du ud af shootet, så find én, der enten deler din blogger-interesse eller som også synes det er sjovt at fotografere. Instruer herefter din fotograf i de tanker du har gjort om billederne, der skal tages, så I begge ved hvad det er I skal til at i gang med.

SE HELE OUTFITTET

Indstil dit kamera korrekt – tjek blænde, ISO, om du har det rigtige objektiv på, om du har nok batteri og plads på dit memorycard. Det er ret øv at komme hjem med over- eller undereksponerede billeder, eller billeder der bare kunne have været bedre, hvis du havde kigget ordentligt på dine indstillinger før du gik i gang.

SE HELE OUTFITTET

Find en god baggrund. Husk, det er en BAGgrund, og det er dig og dit outfit der spiller hovedrollen, så baggrunden skal ikke være for voldsom. Den skal komplimentere dit outfit, for eksempel, hvis du har mange farver eller mønstre på, kan du vælge en neutral baggrund der overgiver opmærksomheden til dit outfit eller hvis du har et minimalistisk, farveløst og simpelt outfit, kan en baggrund med lidt natur være god til at fremhæve simpliciteten i din stil.

Prøv at planlægge dit shoot, så både dig og din fotograf har god tid og ikke stresser gennem det hele.

PUNKT 2: UNDER SHOOTETSE HELE OUTFITTET                             SE HELE OUTFITTET

Vær sikker på at du får de billeder i kassen, som du har planlagt.. Men! Vær også åben overfor nye idéer fra din fotograf eller pludselige indskydelser til billeder I kan tage – det sker ofte at de impulsive idéer under shootet skaber de sjoveste og bedste billeder. Prøv ALLE de idéer I finder på også selvom de er underlige eller dumme – du kan enten få nogle superfede fotos ud af det eller nogle sjove ”bloopers” I kan grine af bagefter. Det kan også blive superfedt med action-billeder – hop, snur rundt, løb, gå, HAVE FUN!

”Vi tager lige nogle flere” – hvis du tror at du har billederne i kassen, men ikke er heeelt sikker på om du har nok læbestift på, du blinker med øjnene eller kraven sidder rigtigt, så sikr dig at det er i orden og tag nogle flere billeder, hvis I har tiden. Better safe than sorry!

Prøv dig af med både horisontale of vertikale billeder. Jeg var engang fastlåst på horisontale billeder på grund af min blogs layout, indtil jeg så hvor lækre vertikale billeder kunne være. Selvom du måske ikke regner med at bruge det ene eller det andet, så er det bare federe at have flere valgmuligheder når du sidder hjemme ved computeren, solen er gået ned og din fotograf taget hjem.

SE HELE OUTFITTET                                       SE HELE OUTFITTET

Brug din baggrund, hvis du kan! Er der en bænk, en væg eller et hegn på din baggrund? Prøv at sætte dig på bænken eller læne dig op ad hegnet eller væggen.

 

PUNKT 3: EFTER SHOOTET

Rediger, sorter og kill your darlings! Måske har du fået rigtig mange gode billeder i kassen og vil genre vise dem alle sammen frem, fordi de bare er så gode alle sammen.. Stop it right there! Det kan let blive lige lovlig meget at rulle ned af siden og se billede efter billede efter billede som alle viser outfittet på nogenlunde samme måde, bare fordi de er gode alle sammen. Vær kritisk! Pil de aller-allerbedste ud og læg dig fast på et antal billeder du vil bruge, uden at det bliver for meget.

Det er meget forskelligt fra blogger til blogger hvor mange billeder de bruger i deres outfitindlæg – jeg selv bruger mellem 5 til 8 stykker. Maria og Sofie bruger 2. Ivania bruger 3. Sarah, Pernille  og Stine rammer mellem de 4-7. Susie bruger omkring 5 per outfit men helt op til 20 per indlæg, mens Yin koger det ned til ét enkelt. Alle har hver sin stil og sit antal – bestem dig for hvad der fungerer bedst for dig og pas på med at bruge alt for mange – hellere være kort og præcis end at fylde på bare for at fylde på!

Lav en god rækkefølge på billederne, så man får et varieret kig på outfittet når man ruller ned over din blog – min taktik er at skiftevis bruge helkropsbilleder og detalje/portrætbilleder, så alle detaljerne ikke kommer som en stor portion til sidst og så man nærmere fortæller en lille historie med sine billeder hellere end bare at vise dem frem.

SE HELE OUTFITTET

Vælg dit yndlingsbillede og brug det som titelbillede – det skal være det billede du bedst kan lide og som du tror vil få flest læsere til at klikke sig ind på dit indlæg.. Vi vil jo alle sammen gerne have et par ekstra sidevisninger, ikke?

Jeg håber I har nydt søndagsskolen og kigger med næste søndag, hvor jeg giver lidt tips til streetstyling.. Vi ses!