Som jeg altid siger, når jeg skriver om design-skolernes shows, så er de altså mine favoritter under modeugen. VIA Design er den tilbagevendende must-see for mig hver modeuge og denne gang var det mindst lige så formidabelt, som det plejer at være. Der er bare noget over de helt ny-udklækkede designeres kreativitet og gå på-mod, som er enormt spændende og inspirerende. Denne sæson har jeg været så heldig at have et samarbejde med VIA Design, hvor jeg kom backstage for at fotografere, se(og røre) de flotte designs og sludre med de nye designere. Designere som I måske kender, der har gået på VIA er blandt andet de søde Agurk-piger og Astrid Andersen.
… teksten fortsættes efter billederne
Man bliver uddannet kommercielt, men man behøver ikke nødvendigvis at designe kommercielt
En af dem jeg snakkede med var søde Anne Mette Vinther, der som designer går under navnet Metme, som kom rendende hen til mig, da jeg gik og tog billeder, fordi hun har læst bloggen siden begyndelsen – hvor optur er det lige? Udover at have optur over hinanden og Anne Mettes designs(det er dem på billedet herunder), fik jeg også snakket lidt med hende omkring hvordan hendes uddannelse på VIA havde været og hvad hendes fremtidsplaner nu var.
Noget af det hun lagde vægt på var, at man som designer på VIA bliver uddannet i hele værdikæden, som det hedder. Fra sourcing af materialer helt frem til det færdige produkt – så hvis man vil ud og starte egen designvirksomhed, har man en ret god ballast hvad angår forretnings-delen af det at være designer, i stedet for at man udelukkende lærer at lave tøj. Man bliver uddannet kommercielt, men man behøver ikke nødvendigvis at designe kommercielt, kan jeg huske at hun sagde.
Anne Mette havde dog ikke planer om at starte sit eget brand op – hun havde, som den eneste dansker, gået på den internationale linje og planlagde at komme ud og arbejde som designer udenfor Danmark i nogle år først.
Som I nok også kan se – og som Anne Mette fortalte mig – er det med at blive uddannet i at drive en modebusiness, ikke nødvendigvis lig med at man behøver at lave superkommercielt tøj. På catwalken var der både hverdagstøj(det der orange sæt på et af de øverste billeder, wow!) og noget, der mere lignede koncept-kunst, billedrammer og en heldragt lavet af mini-sugerør.
Man kan læse mere om VIA Designs uddannelser HER.
Der er forresten lige åbnet for optagelse på uddannelserne, der begynder efter sommer
– det kan du læse mere om HER!