CREATIVE MINDS #3: Juliane Holmstrøm

I denne udgave af Creative Minds har jeg hevet fat i grafisk designer, Juliane Holmstrøm, som jeg spottede fordi hun er en af mine instagram-følgere. Læs med i interviewet her om hendes arbejde med tryk, papir, skitser og når man tror man har mistet kreativiteten. 

 

Hvem er du? 

Jeg hedder Juliane. Jeg er 35 år. Er opvokset på Sydfyn men bor nu på Nørrebro, Kbh. med min lille familie.
I min hverdag arbejder jeg som grafisk designer i en NGO hvor jeg har kreativt ansvar for den visuelle identitet. Herunder design og produktion af bl.a. tryksager. Så snart jeg kan komme til det, og når jeg lige har en halv time, tegner jeg og skaber billeder af et mix af papir, vandfarver og blæk.

 

Hvordan begyndte du med at arbejde kreativt?

Jeg har været kreativ så længe jeg kan huske, kunne tegne i timevis og var meget stædig omkring at ville noget kreativt med min fremtid. Der er jo mange former for kreativitet, men jeg forestillede mig at faget som grafisk designer kom tættest på den måde, som jeg godt kunne lide at udfolde mig på. Derfor blev det den vej jeg gik med min uddannelse. Jeg mistede dog også lidt min kreativitet undervejs, ved bl.a. at være bundet så meget til en computer. Jeg elsker dog stadig mit fag, men har de sidste par år forsøgt at finde tilbage til der hvor min kreativitet udfoldes på en anden og mere fri måde: med min hænder, med papir, farver og penne.

 

Og hvorfor begyndte du?

Fordi jeg brændte så meget for at bruge mit liv på at være visuel og udtrykke mig gennem billeder. Jeg har aldrig haft en plan-B eller fundet ud af hvad jeg ellers kunne arbejde med. I forhold til mine collager og tegning så er der blevet eksperimenteret en del før jeg landede hvor jeg er nu. Engang var det blot tegning der optagede mig. Men både via mit fag og andre kreative jeg har mødt på min vej, blev arbejdet med papir også en ting. I det hele taget kan sparring med andre kreative åbne for helt nye veje, som man ellers ikke havde set.

 

Hvilket medie arbejder du mest i?

Lige nu er det primært papir, vandfarver, flydende blæk, tusch og penne.

 

Hvad er det særlige ved at arbejde i det medie?

At det er så ”levende” og kan så ufatteligt meget. Jeg opdager konstant nye teknikker, nye udtryk og måder at sætte materialerne sammen på. Derudover betyder det taktile alt for mig. Det er en stor kontrast til arbejdet som grafisk designer hvor det meste er digitalt. Derfor føltes det ekstra godt at få hænderne på papiret, mærke strukturen og føre penslen. Mulighederne føles uendelige og processen flyder lidt nemmere.

 

Hvad inspirerer dig, når du laver kunst og kreative projekter?

Naturen er klart min muse. Jeg er opvokset langt ude på landet og tager meget med derfra, men nu lever jeg et helt andet liv i byen – og naturen er jo alle steder. Det handler blot om at observere og indsnuse alt på sin vej. Så min inspiration kan være alt fra et minde til måden barken på et træ skaller af. Det kan være et vissent, hullet blad på fortorvet, en knækket gren etc. I det hele taget finder jeg stor inspiration i det uperfekte.

 

Hvordan er din kreative proces – hvordan går du fra idé til færdigt produkt?

Rundt omkring i min lejlighed og i mine tasker har jeg skitsebøger som jeg bruger flittigt. Alligevel synes jeg aldrig at jeg kan finde en, når jeg skal bruge den. Her tegner jeg de første løse idéer. Jeg bruger også min skitsebog til at lave farveprøver og mini collager for at teste papirtyper og sammensætning. Min skitsebog fungerer også som en slags kreativ dagbog, hvor jeg skriver sætninger, ord eller længere beskrivelser af observationer, som jeg har gjort mig. Herefter bliver processen mere fri. Jeg tester en masse. Klipper, klistrer, tegner, maler osv. Nogen gange tager det dage, uger eller måneder før noget føltes færdigt. Andre gange blot en aften. Men som regel ligger det jeg er i gang med fremme, eller bliver sat op på en hylde. Så kan jeg gå rundt og kigge på det og finde ud af hvor langt det er – eller hvad der skal til før at det bliver som jeg havde tænk.

 

Hvad drømmer du om at kunne komme til at lave med din kunst?

Jeg drømmer om at kunne komme til at eksperimentere noget mere med min kunst. Både i forhold til hvor jeg er nu, men også at prøve at udfolde den på f.eks. tekstil, skalere den op til kæmpe vægdekorationer eller arbejde med den på lærred. Det med at opdage nye teknikker og metoder er en kæmpe drivkraft.

 

 

Hvad har været dit sjoveste kreative projekt?

Jeg har lavet en serie jeg kalder Sticks and Stones og det er nok den første serie jeg har udført i papir. Det er vildt sjovt at arbejde med papir. Det er sjovt fordi de bedste former ofte er dem der opstår af de stykker papir, der er klippet fra. Jeg har æsker fyldt med afklippet papir. En stump papir kan den ene dag ikke bruges, men måske kan den næste gang, jeg tager den op. På den måde spiller tilfældigheden ret meget ind og gør processen fed.

 

Hvad har været mest krævende kreative projekt?

Om man kan kalde det et kreativt projekt ved jeg ikke, men det har været svært og til tider ret frustrerende at finde min vej rent udtryksmæssigt. Der var en periode hvor jeg rent faktisk troede at jeg havde mistet min kreativitet. Det lyder måske mærkeligt, og heldigvis viste det sig heller ikke at være sandt. Men det har krævet en vedholdenhed. Kreativiteten skal plejes, ellers dør den lidt. Så det sværeste har helt klart været at komme hen til der, hvor jeg er nu – hvor jeg føler mig inspireret og kan få mine ideer ned i et udtryk, der er mig. Og rejsen er jo først lige begyndt.

 

Hvad har været dit mest underlige kreative projekt?

Da jeg stod hjemme i mit køkken og lavede tryk med træstubbe, grene og bark. Det svinede helt vildt meget for grenene og stubben gemte stadig på jord og sikkert også nogle små-dyr. Jeg havde dog længe haft lyst til at prøve at lave tryk med disse ting. Jeg havde ikke rigtig forberedt mig og hev bare frem hvad jeg havde af maling og papir. Det var sværere end jeg lige havde troet, men processen var sjov og det er helt klart noget jeg skal prøve igen.

 

Hvilke andre kreative synes du er mest spændende lige nu?

Jeg er særligt glad for australske kunstnere. De har en helt særlig fornemmelse for og tilgang til farver. Derudover har jeg netop opdaget kunstneren Sohan Qadri og er ved at dykke ned i hans arbejde. Hans værker er udført med blæk og farvestof på tykt papir. Jeg har set en række af hans værker primært udført i sort blæk og de er virkelig smukke.

 

Kan man købe din kunst?

Man kan skrive til mig hvis man er interesseret i mine billeder eller I at samarbejde: mail@julianeholmstroem.dk

Følg Juliane Holmstrøm på instagram HER! 

FLERE INDLÆG I SERIEN: 

Helga Askehave

Line Rossau